Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Henna

2014.11.01

 

 Legnépszerűbb Dél-Ázsiában, a Közel-Keleten és Észak-Afrikában. A mehndi művészete már 5000 éve ismert Ázsia- és Afrika-szerte, manapság már Európát és Amerikát is meghódította. Eleinte hűsítő és gyógyító hatásaiért használták, később már egyre kifinomultabb minták formájában vitték fel a bőrre.

Időszámításunk előtt 700-ban PerzsiábanIndiában és Egyiptomban is használták már kozmetikai és gyógycélokra (haj, köröm- és bőrfestés, gyógyfőzetek).Általában a kézre és a lábakra festik fel, itt marad látható ugyanis a legtovább, mivel csak a felhám elhalt sejtjeibe szivárog be.

 

Nevezik henna tetoválásnak is, de ennek a módszernek csupán annyi köze van a tetováláshoz, hogy ezzel is mintákat festhetünk/rajzolhatunk a bőrre. Nem lesz olyan tartós, amilyen az igazi tetoválás. A gyerekek kompromisszumos megoldásként használják a hennafestést, hiszen tetoválást még nem kérhetnek, de egy ártalmatlan hennaminta majdnem olyan vagány dolog, mint egy tetoválás. Ez a testdísz 1-2 hétig marad meg a bőrön.A hennafestés során a bőr felső sejtrétegeit festi meg a hennanövényben található, színező hatással bíró vegyület, a Lawsone. A festett minta színe először narancssárga lesz, majd fokozatosan bebarnul. Végleges színét körülbelül a festéstől számított 24 óra múlva éri el. Ez a szín fokozatosan halványodni fog a minta életének 4. napjától. Eltávolítani nem lehet, meg kell várni, hogy magától lekopjon.